nohut mayası nasıl hazırlanır ?

Nohut mayası tarifi;

Yaygın deyişle tatlı maya, içerik olarak -nohut mayası- nasıl hazırlanır.

Nohut mayası bekletmeye gelmez hemen tüketilmesi gerekir. Ekmek yapmak istediğiniz zaman bu konuya dikkat etmeniz gerekiyor.

Tatlı maya ekmeğin hangi coğrafyalarda yaygın olarak tüketildiğini çok iyi bilmiyoruz, ama kendi yöremizde -ege- yoğun olarak tüketilen ve aranan bir ekmek çeşidi olduğunu söyleyebiliriz.


Özellikle çocukluğumuzun lezzetidir diyebiliriz. Eğer fırından yeni çıkmış bir tatlı maya ekmek varsa sofradaki diğer yiyecekler yavaş yavaş ona yer açar ve sofranın baş tacı edilirdi. Kahvaltı sofralarında kızartılarak ve üzerine yayıktan çıkmış tereyağı sürülerek yendiği zaman başka hiçbir şey onun yerini tutamazdı.


tatlı maya ekmek
tatlı maya ekmek

Çok uzun süredir, hemen hemen bu bloğu yazmaya başladığımızdan beri tatlı maya hazırlanışı ve tatlı maya ekmeğin yapılışını paylaşmak istiyorduk, ama nedense bir türlü olmamıştı. Bugüne denk geldi.

Bizim yöremizde birçok fırın tatlı maya ekmek çıkarmasına rağmen bildiğimiz en lezzetli tatlı maya ekmeği Söke Cumhuriyet fırınının yaptığını biliyoruz. Biz de mayayı cumhuriyet fırınının nohut mayası hazırlama tekniği ile yaptık. Oldukça başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Tabii ki cumhuriyet fırını kadar olduğunu iddia etmiyoruz. Onların mutlaka bizim bilmediğimiz, meslek sırrı farklı dokunuşları vardır. Yoksa ekmekleri bu kadar ünlenip tercih edilir olmazdı.

Tatlı maya nasıl yapılır, tarifine geçelim.

Vereceğimiz ölçü yaklaşık 650-700 gr un için olacak.

Malzemeler

1 litrelik ağzı sıkı kapanabilen bir cam veya pet şişe

80 gr nohut

Çay kaşığının ucuyla tuz

Ilık- sıcak arası su (55-60 derece)

Nohutları havan ya da et döveceği ile kabaca kırın. (Her nohut tanesi en az dört beş parça haline gelsin)

Kırdığınız nohutları şişeye aktarın.

Nohutların üzerine çay kaşığının ucuyla ölçtüğünüz tuzu ekleyin.

Şişenin üst kısmında dörtte bir boşluk kalana kadar ılık-sıcak suyu ekleyin ve kapağını sıkıca kapatın.


Geldik en önemli püf noktasına: mayanın oluşma süresince şişenin aynı ısıda kalması gerekiyor. Yani tıpkı yoğurt mayalar gibi. Onun için ister sarıp sarmalayarak isterseniz de ısıyı sabit tutabileceğiniz başka bir yöntemle (ilk bir saat sonunda şişeyi bir kere alt üst ederek) en az sekiz saat bekletiyoruz. Biz on altı saat beklettik, sonuç mükemmel oldu.

Süre sonunda eğer şişenin içindeki sıvı açık boza rengine gelmiş ve üzerinde de tıpkı ayran köpüğü gibi bir köpük oluşmuşsa mayanız olmuş demektir. Kullanabilirsiniz.

tatlı maya
nohut mayası

Nohut mayası bekletmeye gelmez hemen tüketilmesi gerekir. Ekmek yapmak istediğiniz zaman bu konuya dikkat etmeniz gerekiyor.

Son bir not: 

Şişenin kapağını açtığınız zaman muazzam bir gaz çıkışı ve kokuyla karşılaşacaksınız bu sizi tereddüte düşürmesin, doğaldır. Ekmeği yoğurup pişirdikten sonra o koku harika bir hoş koku ve lezzete dönüşüyor.

Tatlı maya ile yaptığımız ekmek tarifine de buradan ulaşabilirsiniz.

Kolay gelsin.  


Yorumlar

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN TARİFLERİMİZ

şalgam yemeği

benye sos

kumkuat (kumquat) reçeli tarifi

tereyağlı karides sote tarifi

lakerda

baba tatlısı (şambaba) tarifi

ev yapımı ramazan pidesi tarifi

gül böreği

evde kestane şekeri nasıl yapılır ?

lahana ekşilemesi

daha fazlasını google'dan ARA